Belki laf olsun, torba dolsun,zaman geçsin diye belki de medyanın etkisinde kalarak dile getirilen ama sosyal paylaşım sitelerinde hatrı sayılır paylaşım sayılarına ulaşan bir konu bu ve aynen şöyle diyorlar; “Kabul edelim pizzanın bile ambulanstan önce geldiği bir ülkede yaşıyoruz..!”
Şimdi doğruluğunu test etmek için cep telefonunuzu çıkartıyorsunuz ve önce 444 bilmem kaç bilmem kaç’ı arayıp 2.’si bedava olan pizzanızı söylüyorsunuz. Sonra vakit kaybetmeden 112’yi arıyorsunuz ve ambulans istiyorsunuz.Google’dan fiyakalı bir hastalık adı bulup, saatinizin kronometresini açmanız test için yeterli. Ya da hiç uğraşmayın yazıyı sonuna kadar okuyun…
Ülkemizin nufusu 73 milyon 722 bin ve İstanbul’un nufusu 12,9 milyon.
Türkiye’deki toplam motorlu araç sayısı 7 milyon 274 bin 24 ve İstanbul’daki motorlu araç sayısı 1 milyon 270 bin 606.
Bu rakamlardan yola çıkarsak yaklaşık 13 milyon insanın ve 1,5 milyona yakın aracın bulunduğu bir şehirde pizzacıyla ambulansı yarıştırmak daha mantıklı olacak.
İstanbul’da 200 adet ambulans,159 ambulans istasyonu,5 motorize ambulans,2 tane helikopter ve 2 tane de deniz ambulansı mevcut.Yönetiminden teknik desteğine ve sahadaki ekiplere kadar bu organizasyonda 3000’e yakın personel görev yapmaktadır.
İnsanların şiddetle savunduğu ” ambulans geç geliyor ” görüşünün altında neler yatıyor olabilir sizce?
– Ambulans çağırılırken panik ve telaş nedeniyle yanlış ya da eksik bilgilendirme yapılıyor.
Özellikle günün belirli saatlerinde TRAFİK yoğunluğu ve günün her saatinde BİLİNÇSİZ,SORUMSUZ SÜRÜCÜLER’in varlığı işleri çok zorlaştırmaktadır.
Hasta ve hasta yakını psikolojinde “benim durumum çok acil” ya da ” benim hastam en önemli en acil hasta” fikri olduğundan ambulansın beklendiği durumlarda geçen 1 saniye 1 dakikadan daha uzun gelmektedir.
Yaklaşık 10 yıldır Acil Sağlık Sistemlerinin bütün basamaklarında çalışmış,kalite ve kurumsal gelişim safhasında sistemin iyileştirilmesi ve Avrupa standartlarının üzerine çıkması için yapılabilecekler ve mevcut sistemin sorunsuz işleyişini sağlamak konularında uzun uzun kafa yormuş biri olarak ve bütün samimiyetimle söyleyebilirim ki; siz “ambulans istiyorum” diye aradığınız andan itibaren komuta kontrol merkezinden ambulans ekiplerine kadar organizasyona dahil olan herkes sizi çok ciddiye alıyor ve bu ihtiyacı en hızlı şekilde gidermek için üstün bir çaba sarfediyor.
İstanbul’da ambulansların vakaya ulaşma ortalaması 8,2 dakika.Siz 112’yi arıyorsunuz ve çağrı merkezi adrese en yakın ya da hastanın durumuna en uygun ambulansa aynı dakika içerisinde vakayı bildiriyor ve ekip size doğru yola çıkıyor. Peki ambulans 8,2 dakikada değilde 20 dakikada geldiyse..!
Burda ekiplerin sizin yardımınıza ihtiyacımız var. LÜTFEN AMBULANSA YARDIM EDİN.!
– Ambulans gereken durumlarda sakin olun ve en yakın telefondan 112 arayarak iletişime geçin. Panik yapmadan, anlaşılır ve doğru bir şekilde telefondaki sağlık personelinin sorularına cevap verin.
– Ne oldu
– Nerede oldu
– Kaş kişi
-Durumları ne
-Adınız ve telefon numaranız
– Trafikte araç kullanırken ambulans sesini duyduğunuz anda bütün güzergahları kontrol edin ve ambulansın nereden geldiğini ve ne tarafa doğru ilerleyeceğini anlamaya çalışın. Onu gördüğünüzde en uygun pozisyona geçerek yol verin ( mümkünse fermuar yöntemi )
– Aciliyetiniz ne olursa lütfen emniyet şeridini işgal etmeyiniz. Sıkışık ve durmak üzere olan trafikte emniyet şeridide dolu olursa değil normal ambulans motorize ambulansın bile ulaşımı neredeyse imkansız bir hal alıyor..Videoyu izlediğinizde ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız…
– Can sıkıntısından, sapıklık yapmak için ve hatta yeni aldığı 2. el cep telefonunun hoparlör ve mikrofonunu denemek için 112’yi arayıp meşkul eden insanların varlığına ve hatta bu sayının çokluğuna inanmak istemeyeceksiniz…
Sağlıklı günler 😉
[…] Yazar : Yücel Muratoğlu […]